DE DIGITALE TOEKOMST VAN "THE FURNERY"

Gerrit-Jan Koetse windt er geen doekjes om. “Binnen vijf jaar behoort ons bedrijf tot de modernste interieurbouwers van Europa.” THE FURNERY (voormalig Koetse Maatwerk), gevestigd in Enschede, is altijd al voorloper geweest als het gaat om moderne productietechnieken. Sinds eind september vorig jaar draait er de robotzaagmachine, geleverd door Optimat Group, op volle toeren.

 

De branche gaat veranderen, is de overtuiging van Koetse. “De toekomst wordt volledig digitaal, de productie vindt dan 100 procent datagestuurd plaats. Dat gaat zeker ook gevolgen hebben voor sales en werkvoorbereiding, althans in bedrijven die de omschakeling maken. Bedrijven die concurrerend willen zijn en een flinke productie willen blijven draaien, zoals wij dat voor ogen hebben, zullen er niet aan ontkomen om de digitale toekomst te omarmen. Ik ben als industrieel vormgever oorspronkelijk niet uit de branche afkomstig en kijk daardoor misschien anders tegen het product aan. Voortdurend ben ik bezig met de vraag hoe het sneller, anders en beter kan. Bovendien is het steeds moeilijker om aan goed opgeleide vakmensen te komen. Robotisering kan een deel van dat vraagstuk oplossen.”

Homag Sawteq B-300 FlexTec.

Onder de indruk

In 2018 bezocht Koetse een beurs en zag daar de betreffende robotzaagmachine in actie. “Ik was meteen onder de indruk en dacht: dat is iets voor ons. Daar kwam bij dat ik de branche zag veranderen richting verdere digitalisering. Al voordat corona uitbrak, hebben we de bestelling gedaan en vanaf eind september vorig jaar hebben we de machine in huis. We willen een constant product van hoge kwaliteit leveren en bovendien het maximale halen uit een machine. Deze robotzaag kan 24 uur per dag draaien, waardoor we veel volume klaar hebben staan voor de volgende dag en we sinds kort ook bewerkte platen kunnen toeleveren aan collegabedrijven. Hoe onze medewerkers tegen de komst van de robot aankijken? In overgrote meerderheid positief, het maakt hun werkzaamheden lichter en omdat ze ook wel zien welke ontwikkelingen er op de interieurbouwbranche afkomen.” De machine vertoont nu nog wat kleine kinderziektes waaraan gewerkt word, geeft hij toe. “Maar al met al ben ik zeer tevreden over de investering die we hebben gedaan.”

Staalkamer-Ontvangstruimte

Volgens Koetse is het productieproces belangrijker dan het product dat wordt gemaakt. “Met ons machinepark kunnen we vrijwel alles produceren, maar we moeten nog wel veel stappen maken om te komen tot een 100 procent gerobotiseerd productieproces. De aanschaf van de robotzaagmachine betekent voor ons bedrijf een omslagpunt op de route naar datagestuurde productie. Over niet al te lange tijd kost het dan evenveel geld om één product in een serie van honderd te maken als honderd unieke producten. Daar gaan we naartoe en zo kunnen we in Nederland – en breder Europa – blijvend concurreren met bijvoorbeeld bedrijven in lagelonenlanden zoals in Azië.”

Reinold Vugs

 

Koetse.nl