Mitteilungen

Robotcel op maat van uw productie

Met de robotcel heeft Vens & Thiers van de Optimat Group een nieuwe troef voor het atelier van de interieurbouwer. De robot laat het automatisch laden en ontladen van bijvoorbeeld zaag- of boormachines toe. “De opstelling en bediening worden helemaal aangepast naar de wensen en noden van de klant zodat het voordeel voor zijn productieketen maximaal is.”

In de showroom van Vens & Thiers staat de nagelnieuwe Optimat robotcel. Het is een van de nieuwste aanvullingen in het gamma voor het automatiseren van machineparken. De robot koppelt u aan een boormachine, zaagmachine of zelfs een kantenlijmer; als een geautomatiseerde bediener.

ROBOTCEL

Met de robotcel zijn allerlei opstellingen mogelijk

De robotcel die als voorbeeld geïnstalleerd is in de showroom van Vens & Thiers, belaadt en ontlaadt een boormachine. Het unieke in het concept van deze robotoplossing is het laden en ontladen dat verticaal gebeurt in speciaal ontwikkelde sorteerkarren. Onderdelen worden al dan niet vooraf gesorteerd in karren en in de cel geplaatst. Met behulp van sensoren neemt de robotcel alle onderdelen veilig uit de karren en brengt deze naar de nultafel. Op de nultafel wordt het onderdeel uitgericht en opgemeten. De barcodescanner, geïntegreerd in de neus van de robot, scant het overeenkomstige bewerkingsprogramma. Vervolgens richt de celrobot de onderdelen uit in de machine. Na het programma-einde neemt de celrobot de onderdelen en plaatst die in een ledige sorteerkar.

Verticaal stapelen in sorteerkarren

“Het horizontaal stapelen van zeer uiteenlopende werkstukformaten is niet altijd even praktisch. Daarom kozen we hier voor het verticaal stapelen in sorteerkarren. In dit scenario sorteert een werknemer na de voorgaande machine, het kantenlijmen, de onderdelen in verticale karren. Een werknemer in de volgende stap in het productieproces haalt parallel de volle sorteerkarren met geboorde onderdelen op om aansluitend in de montageafdeling die gesorteerd toe te leveren”, legt Mattias Bossuyt van Vens & Thiers uit. Er staan vier sorteerkarren in de robotcel. Eén daarvan is leeg, voor de geboorde onderdelen. De andere drie zijn vol. Het doorschuifsysteem dat zo ontstaat, schept de autonomie.

Oplossingen op maat

Vens & Thiers staat in de sector gekend voor zijn oplossingen op maat. Dat is met de robotisering niet anders. De opstelling en bediening van de robotcel wordt telkens aangepast aan de productieketen en werkomgeving van de klant. “Bij ons werken we met een vaste positie van de robot en met sorteerkarren”, licht Mattias toe. “Het is even goed mogelijk om met paletten (horizontale stapel) te werken voor de productie van grotere seriën. Dan zetten we de celrobot bijvoorbeeld op een rail, zodat er meer dan twee paletten binnen bereik zijn voor het stapelen van de bewerkte stukken.”

Het opstellen en programmeren van de celrobot

Bij het opstellen en programmeren van de robot voor serie of stukwerk, zijn er uiteraard enkele belangrijke factoren. Een daarvan is de omvang van de volumes van de gelijke stukken. Waar in het ene atelier grote aantallen gelijke onderdelen nodig zijn, werkt de andere interieurbouwer vaker met unieke stukken. “In het laatste geval voorzien we een barcodesysteem. Elk stuk krijgt een unieke code. In de neus van de celrobot zit een scanner die het programma voor elke plaat scant. Indien het meer seriewerk is, bieden stuklijsten een praktischer alternatief.”

Eens de volumes, de manier van stapelen en de te koppelen machine in kaart zijn gebracht, wordt de robotcel modulair opgebouwd op maat van de klant. “Dat is sinds dag één de missie van Vens & Thiers”, vult Klaas Lecluyse aan. “Daar is Optimat eigenlijk een goed voorbeeld van. De eerste robotopstelling werkten we uit op vraag van een klant. De sector is sterk veranderd. Vroeger kochten mensen gewoon een machine en als het een snelle machine was, waren ze tevreden. Nu is alles errond veel belangrijker geworden, zoals ergonomie en efficiëntie. Wij bekijken het totaalplaatje, inclusief opleiding. Een robotcel lijkt misschien ingewikkeld, maar we zetten een gebruiksvriendelijk HMI (Human Machine Interface, nvdr.) op om de robot te bedienen en brengen de basics bij op een verstaanbare manier.”

Kontaktieren Sie uns

Bent u geïnteresseerd in een robotcel voor uw onderneming? Neem dan contact op met Optimat Group uit Heule, in de buurt van Kortrijk, door het contactformulier in te vullen. Wij helpen u dan zo snel mogelijk verder en beantwoorden al uw vragen over de robotcel. Naast een robotcel, kunt u ook voor verschillende andere hulpmiddelen bij ons terecht, zoals bijvoorbeeld CNC-bewerkingscentra.