Mitteilungen

Innovatieve robot bezorgt Drafab productieboost

Over de drie generaties van het familiebedrijf heen kan Drafab bvba bogen op een ruime ervaring. Als schrijnwerkerij richten zij zich hoofdzakelijk op de grotere projecten, van meubilair tot totaalinrichtingen. Drafab bvba is echter ook een schrijnwerkerij in volle expansie en dat uit zich in een modern machinepark. In samenwerking met Optimat Group deden zij de laatste jaren aan gefaseerde investeringen in enerzijds de software en anderzijds het machinepark, waaronder een opdeelzaag en automatisch platenmagazijn.

Kenneth Baert

Geschiedenis

Dries de Backer, zaakvoerder Drafab bvba: “Ons familiebedrijf Drafab is intussen al aan een derde generatie toe. In het begin engageerde het bedrijf, toen bvba Gebroeders De Backer genaamd, zich enkel in de standaard schrijnwerk- en bouwprojecten. Na een tijdje besloten de broers van de tweede generatie om de bouwactiviteiten en de schrijnwerkerij van elkaar af te splitsen. André De Backer richtte daartoe in 1982 de huidige bvba Drafab op. De activiteiten van het familiebedrijf zijn nu geëvolueerd tot de productie van maatmeubilair tot de totaalinrichting van gebouwen. Momenteel richten we ons daarom dan ook voornamelijk op grotere projecten zoals ambassades, kantoorgebouwen, banken, winkels … We werken ook met allerlei verschillende plaatmaterialen (massief, fineer, lakwerk …) op vraag van de klant.”

Investeren in fases

Enkele jaren geleden deed Drafab bvba investeringen in nieuwe softwareprogramma’s en bijhorende opleidingen voor het personeel. Dries de Backer: “Eerder investeerden we al in nieuwe machinegerichte software, namelijk Imos. Deze werd gebruikt voor de verdere aansturing van onze machines. Dit was voor ons een logische eerste stap.” De tweede fase van de investeringen voor Drafab bvba bestond uit de recente investeringen in hoogtechnologische machines, zoals full automatisch beladen en ontladen van boorcenter door robot en automatisch platenmagazijn met opdeelzaag … “Door deze investeringen systematisch door te voeren, slagen we er momenteel in om heel vlot onze werken uit te voeren. Alles wordt in onze burelen voorgeprogrammeerd en de automatisatie naar het machinepark verloopt veel vlotter. We hebben vandaag dan ook geen fysieke plannen meer aanwezig in het atelier.”

Impact vernieuwde software

“Zeven jaar geleden werd de keuze gemaakt voor een nieuw tekenpakket. Op dat moment waren we al even bezig met werken met AutoCAD, maar door het automatiseren van onze machines merkten we dat er duidelijk nood was aan iets meer in de voorbereidingsfase. Na een lange zoektocht viel onze uiteindelijke keuze op het softwarepakket Imos. Het feit dat Optimat Group zowel machines als CAD/CAM-software verdeelt, heeft daarin een rol gespeeld.”

Personeel in opleiding

Pieter Vercruysse, zaakvoerder Drafab bvba: “Momenteel werken we met drie medewerkers met Imos en is er een iemand aangesteld als verantwoordelijke voor het beheer van de nodige algemene instellingen en de online bibliotheek. De overige twee werknemers werken de individuele projecten persoonlijk voor onze professionele klanten volledig uit in Imos.

Vandaag sturen we alles volledig aan via het tekenpakket, alle onderdelen worden er uitgeschreven en de CNC-programma’s worden er uitgewerkt. Via Imos kunnen we dus alles gemakkelijk en snel met elkaar integreren en verloopt alles volautomatisch.”

Impact van de nieuwe machines

Bij de aankoop van de opdeelzaag en het automatische magazijn heeft Drafab bvba voor enkele extra hoogtechnologische functies gekozen.

Power Concept

Een highlight op de opdeelzaag is het Power Concept. Normaal gezien staan alle spantangen van een opdeelzaag op een enkele lijn. Het Power Concept betekent dat de eerste spantang onafhankelijk van de andere spantangen aangestuurd kan worden. Dat zorgt ervoor dat de machine twee stroken (of twee strookpakketten) met een verschillend afkortpatroon tegelijkertijd kan verzagen. Doordat er dus telkens twee stroken tegelijkertijd afgekort worden, heeft de machine op die manier dan ook een veel hogere capaciteit.

Automatische etiketteermachine

Achteraan op de opdeelzaag steekt een automatisch etiketteerstation. Aan de meeste opdeelzagen gebeurt het etiketteren manueel. Door de hoge capaciteit van de zaagmachine bij Drafab was manueel etiketteren geen optie. Daarom steekt er een automatische etiketteertafel op de achterbouw van de zaagmachine. Het automatische magazijn legt de plaat op die tafel en de etiketten worden automatisch aangebracht.

IntelliGuide

Een andere functie waarvan de opdeelzaag voorzien is, heet IntelliGuide. Dat is een ledstrip op de drukbalk die de bediener assisteert tijdens het zagen. De breedte van de oplichtende leds toont bijvoorbeeld hoe breed de strook is die je gaat afkorten. Zo zie je ook meteen of je het stuk ook in de juiste richting invoert. Aan de hand van de kleur van de leds weet de bediener of het uitkomende stuk afval is, een afgewerkt stuk of een onderdeel dat nog een derde keer verzaagd moet worden.

Automatisch magazijn

Het magazijn wordt aangestuurd door WoodStore. In die WoodStore krijg je een visueel overzicht van de beschikbare plaatmaterialen. Maarten De Potter, ICT-technieker en hoofd opleiding bij Optimat Group: “Een belangrijke functie binnen WoodStore is het manuele restenmagazijn. Dat betekent dat kleinere resten buiten het automatische magazijn in rekken gestockeerd worden. Die resten worden echter wel nog binnen WoodStore beheerd. Daardoor kan de optimalisatiesoftware mee rekening houden met die kleinere resten. De bediener krijgt een signaal wanneer hij een manueel rest moet meenemen in een zaagproject.“

 

Automatisch magazijn

Het magazijn wordt aangestuurd door WoodStore. In die WoodStore krijg je een visueel overzicht van de beschikbare plaatmaterialen. Maarten De Potter, ICT-technieker en hoofd opleiding bij Optimat Group: “Een belangrijke functie binnen WoodStore is het manuele restenmagazijn. Dat betekent dat kleinere resten buiten het automatische magazijn in rekken gestockeerd worden. Die resten worden echter wel nog binnen WoodStore beheerd. Daardoor kan de optimalisatiesoftware mee rekening houden met die kleinere resten. De bediener krijgt een signaal wanneer hij een manueel rest moet meenemen in een zaagproject.“

 

DRAFAB Automatisch magazijn - OPTIMAT