Mitteilungen

Opdeelzaag en software sparen Fabriek Unique 600 manuren uit

Bij grondige investeringen komen heel wat factoren kijken. Zo zal de investering in enkel nieuwe (CNC-)machines niet voldoende zijn. Dat wist Fabriek Unique uit Evergem als geen andere. Zij stapten in zee met Optimat Group. Met oog voor de ideale symbiose tussen nieuwe (CNC-)machines, een gebruiksvriendelijk en flexibel softwarepakket en een uitstekende service werd voor Fabriek Unique de groei verwezenlijkt die de zaakvoerders voor ogen hadden.

Kenneth Baert

Nood aan geavanceerde machines

Tot enkele jaren geleden werkten de zaakvoerders van Fabriek Unique enkel met een standaardpaneelzaag en een gamma aan kleinere (hand)machines. Dat was in die tijd meer dan voldoende. Wanneer de eerste echte vraag naar kwalitatief maatwerk kwam, zagen Tom Mertens en Hannes De Wandel in dat ze met de machines die voorhanden waren nogal wat tijd verloren lieten gaan. Op dat moment begon de zoektocht naar een investering die kon zorgen voor de nodige tijdswinst en efficiëntie. Tom Mertens, zaakvoerder van Fabriek Unique: “We kwamen al snel uit bij Optimat Group, waar we ons oog hadden laten vallen op een CNC-bewerkingscenter (CNC Weeke Venture) die voor ons in de ideale prijsklasse viel. De keuze voor die machine viel ons gemakkelijk, aangezien we de investering deden met oog op de toekomst.”

Investeren in machines én software

Het stopte voor Fabriek Unique vanzelfsprekend niet bij de investering in de nieuwe CNC-machine. Tom Mertens: “Met Optimat Group gingen we eigenlijk aan de slag met een totaalpakket. De motivatie voor de investeringen die we toen deden, was om samen met de vraag van onze klanten te kunnen groeien. Met Optimat Group kunnen we veel meer dan dat. We zijn enkele jaren geleden gestart met onze afplakmachine en CNCmachine. Vrij snel (een jaar later) zijn we overgegaan naar een investering in onze software. Het jaar daarna investeerden we in onze opdeelzaag en optimalisatiesoftware.”

Impact van het softwarepakket

“Het manueel uittekenen van ons maatwerk kostte zeeën van tijd. Toen we onze opdeelzaag aanschaften, konden we niet anders dan te kiezen voor de symbiose met de software. Het klopte gewoon. Het softwarepakket dat met de machines komt, is bovendien zeer gebruiksvriendelijk. Waar we in 2017 meer dan 800 manuren zaagden, merken we op dat we sinds de aanschaf van de opdeelzaag, en bijhorende software, die arbeid teruggebracht hebben naar 220 uren. Dit allemaal terwijl het volume aan verzaagd hout gelijk gebleven is. Dat stelt ons in staat om zo’n kleine 600 vrijgekomen uren te spenderen aan andere zaken.”

Geschatte waarde van de investering

Voor Fabriek Unique zijn de investeringen in de machines en bijhorende software het zeker waard. Ze konden de groei bewerkstelligen die ze voor ogen hadden en hielden zich voor dat ze op termijn die machines konden afschrijven zodat deze in de toekomst een nulkost worden. Tom Mertens: “We hebben ook meer vat op onze machines dan op personeel. Die vlieger gaat des te meer op als we het over de software hebben. Toen we meer maatwerk moesten doen, hadden we de keuze te investeren of externe partijen in onze werking te betrekken. We wilden echter snel kunnen reageren en de wensen van onze klanten zo snel en correct mogelijk behartigen. Tot op vandaag blijven we met de vraag groeien. En dat was het uitgangspunt van het hele verhaal.”

Productieflow: van offerte tot oplevering

Dankzij de investeringen van Fabriek Unique verloopt niet enkel de productie vlotter, ook het proces van offerte naar oplevering kreeg een boost. Tom Mertens: “In eerste instantie spreken wij altijd af bij de klant. Daar kunnen we namelijk de situatie het best inschatten en de wensen van de klant afstemmen op de locatie. Op basis van deze input geven we onze klanten een realistisch beeld van wat ze mogen verwachten. In een volgende stap tekenen we alles volledig uit in Imos. Dankzij deze software kunnen we tijdens het tekenen het volledige gebruik van onze materialen correct inschatten. Op basis van die input passen we dan weer onze offerte aan. Bij de klant kunnen dan nog wijzigingen gebeuren, zoals de keuze voor ander hout, andere afmetingen… De uiteindelijke prijs zal bepaald worden door de moeilijkheid van het ontwerp en de materialen eerder dan uit de productietijd die zeer sterk geoptimaliseerd is.”

Zaaglijsten genereren

Eens het ontwerp getekend is, worden de CNC-programma’s gegenereerd. Vanuit deze programma’s worden de zaaglijsten ontwikkeld waarna men in het atelier klaar is voor productie. Met de zaaglijst weet men namelijk het aantal platen die nodig zijn, wat er gezaagd wordt, wat uit welke plaat gezaagd dient te worden … Die data wordt dan overgezet naar een USB-stick, die op zijn beurt bevestigd kan worden op de betreffende CNC-machine in het atelier die met de data aan de slag kan. Belangrijk in het geval van Fabriek Unique is dat men door de optimalisering in de offertefase zeer accuraat bestellingen kunnen plaatsen zonder mogelijke foutenmarges. Tom Mertens: “Wij verwerken wat er gegenereerd is en moeten niets meer of minder bestellen bij onze leveranciers. Als dat niet kostenefficiënt werken is …”

Online bibliotheek troef

“De grootste meerwaarde van de tekensoftware voor ons is dat we op de langere termijn in staat zijn een volledige bibliotheek op te bouwen. Vooral van meubels die standaard zijn en veel gebruikt en gevraagd zijn, hebben we intussen al heel wat op onze server staan. Wanneer je een nieuw project start, kan je via die bibliotheek eerdere projecten, elementen en/of onderdelen importeren. Op die manier verloopt het uittekenen uiterst snel en efficiënt.” De tijdwinst ten opzichte van vroeger is voor Fabriek Unique dan ook enorm. Vroeger werd het ontwerp in SketchUp uitgevoerd. Dat verliep ook vrij snel, maar de efficiëntie zit hem in het feit dat men tijdens het tekenen ook het plaatmateriaal, het aantal geleiders, scharnieren, afplakbanden… kan berekenen. Voorheen moest men het ontwerp nog ontleden zodat men de kosten al dan niet automatisch kon berekenen. “Een offerte nam vroeger het gros van een een volledige dag in beslag. Als ik nu het ontwerp heb gegenereerd, kan dat op minder dan twee uur”, besluit Tom Mertens.