Actualité

INTERIEURBOUWER STARK WIL SCHRIJNWERKER 2.0 WORDEN EN LANDSCHAP VERANDEREN

Concurrenten kent interieurbouwer Stark niet, enkel collega’s. Stark wil de Schrijnwerker 2.0 worden en het landschap helpen veranderen.

Bestuurder Sam Proft geeft graag advies aan collega’s over hun machinepark en werkt daarvoor deels samen met Optimat Group. Hun samenwerking sloeg een tijdje geleden als een bom in op de productie en hij wil zijn ervaringen daarover maar al te graag delen, ook met ons.

Auteur: KENNETH BAERT

 

WERKEN OP ENTHOUSIASME

Sam Proft: “Stark vatte de  activiteiten aan in 2002 en groeide  vandaar  vanuit de vraag verder. Ik heb altijd al een  passie voor ondernemerschap en machines gehad. Onze  groei  zorgde  er  in 2012 voor dat  we  naar  de  site  in Brugge dienden te verhuizen. Momenteel bedraagt onze site zo’n 3.500 m², waarvan 2.000 m² bebouwd is. En  we  zijn  op  zoek  naar  een  grotere  locatie, of meerdere locaties.”

 

“Met Stark mik ik op projecten met een ziel. Mijn eerste professionele ambitie was om  kok  te  worden.  In  dat  geval zou ik voor de sterren gegaan zijn. Die vergelijking toont het beste aan wat voor type bedrijf we zijn. Iedereen doet zogenaamd  maatwerk,  maar  wij  doen ze echt. Alles wordt individueel  gemaakt en de afmetingen verschillen per stuk afhankelijk van de vraag van de  klant. Onze machines zijn dan ook niet voor seriewerk ingesteld.”

 

INVESTERINGEN

De laatste jaren investeerde Stark  sterk in het machinepark. De eerste 5-assige CNC-machine  werd  bij  Optimat  Group aangekocht. Vrij vlug daarna werd via Optimat   Group   de  oude   opdeelzaag vervangen door één die uitgerust is met een automatisch magazijn.

Daarna volgden achtereenvolgens een verticale CNC, breker, vlakke pers en een kantenlijmer met automatische retour. Niet  enkel  de  machines  zijn  een  meer- waarde gebleken, ook het overkoepelende softwareprogramma Imos en de bijhorende  service  van  Optimat  Group doen Sam Proft grote ogen opzetten.

Stark - Optimat
Stark - Optimat
SAMENWERKING MET OPTIMAT GROUP

Sam Proft: “Bij een groei komen investeringen kijken. We zijn dan ook op zoek gegaan naar een partner om mee samen te werken. Die zoektocht  ging  gepaard met teleurstellende ervaringen, maar het succes   vonden   we  uiteindelijk   bij   Optimat Group. De samenwerking met hen betekende een wereld van verschil. We zaten op 120%  van  onze  capaciteit  en  na onze investeringen zitten we momenteel op 60%.  Dus  we  hebben  weer marge om te groeien.”

“Het probleem op onze markt is dat de meeste fabrikanten van machines zich toe- leggen op de kleine kmo, wat wij huidig ook nog zijn. Wij willen echter stappen vooruit zetten en doorgroeien. En dan komen we zeer ver als we mogen rekenen op de industriële visie en knowhow van Optimat Group. Bij  Optimat Group krijg je een deftig en uitgebreid pakket waar enige opleiding bij komt kijken.”

ADVIES AAN COLLEGA’S

Concurrenten kent  Sam  Proft  niet echt, enkel collega’s. In deze crisistijd zijn die woorden niet enkel hoopgevend, maar ook een tekenend voorbeeld van hoe ondernemerschap een verbindende functie kan inhouden.

Sam Proft: “Ik geef graag advies aan collega’s over hun machinepark. Ook daar  werk  ik  veelal  samen  met  Optimat Group. Ik stel mijn atelier open voor klanten met vragen over de werking van bepaalde machines.  We kunnen en moeten op een andere manier werken voor de toekomst. Alles wordt bij ons vanuit het bureau geprogrammeerd en aangestuurd.  Ons  atelier is volledig geautomatiseerd en ons personeel kan zich zo focussen op de finishing touch.

Stark zet ook de deur open voor (interieur-)architecten,  concept   designers voor krachtige en vernieuwende samenwerkingen.”

 

MEER INTERIEURBOUWER DAN SCHRIJNWERKER

Sam Proft: “De naam schrijnwerker is volgens mij niet meer van deze tijd, interieurbouwer is meer op  z’n  plaats.  De jobinhoud is  immens  verschillend met die van pakweg 20 jaar terug.  Op  een gegeven moment moet een keuze worden gemaakt. Ofwel kies je een duidelijke richting, of het bedrijf wordt gesplitst in schrijnwerk en interieur. Een interieurbouwer is eigenlijk de moderne versie van de meubelmaker van weleer, met dat verschil dat we  nu  meer  op maat van de klant werken.”

TOEKOMSTVISIE STARKADEMY

De nabije toekomst is gericht op de nieuwe spelers op de markt. Het concept heet Starkademy en beoogt het volgende:  jonge  mensen,   schoolverlaters of mensen met ambitie een traject laten volgen bij Stark. Daar zullen ze in staat zijn de nodige software aan te leren,  leren wat ondernemen inhoudt …

Sam Proft: “De bedoeling van Starkademy zou zijn dat jonge zelfstandige schrijnwerkers/interieurbouwers  ons  een

aantal jaar kunnen  gebruiken  als  tool. Ze leren bij ons zelfstandig naar klanten gaan met een ontwerp en de  productie uit te werken. Ik  wil  op  die  manier graag jonge mensen drive geven  en  tonen wat mogelijk is in onze sector. Interieurbouwer is een job waar je veel voldoening van kan krijgen, maar het vraagt ook inzet, gedrevenheid en ook heuse investeringen.”

Stark - Optimat
GEVOLGEN VAN DE CORONACRISIS?

Stark zit veelal in de projectmarkt. Dat corona een invloed heeft op die  markt (en andere) is vanzelfsprekend, toch is Stark ervan overtuigd zich ook van die situatie meester te maken.

“De projecten die we al hadden zijn nu afgewerkt.  Maar  in  2021  verwachten we wel minder horecaprojecten. We hebben echter wel de overtuiging  dat elke crisis een  opportuniteit  in  zich heeft. We hebben voor de horecasector dan ook toekomstbestendige oplossin- gen. We hebben daarnaast ook  zo’n 50-tal aannemers die bij ons hun maat- kasten komen halen. Als we er ons op toeleggen, kunnen  we  onze  logistiek nog meer uitbreiden. Maar we  houden het liever achter de hand.

Stark is nu de place-to-be voor zij die inspiratie willen komen opdoen. We willen pionier in meubelmaatwerk worden en  mensen  blijven  ondersteunen met advies.”