Nieuws

Handlingsrobot herkent panelen

Elmar Houtbewerking kan dankzij de nieuwste automatiseringsoplossingen kwaliteit waarborgen en meer capaciteit en snelheid genereren binnen de productieomgeving. De onderneming kan tijdens het automatiseringproces vertrouwen op de expertise en de service van Optimat Group, dat al decennialang een ijzersterke partner is.

Elmar Houtbewerking levert hout en kunststof plaatmateriaal dat op diverse manieren bewerkt kan worden, bijvoor beeld doormiddel van frezen, kant verlijmen of persen. De producten worden In de eigen fabriek vervaardigd met behulp van moderne CNC gestuurde machines en software. De onderneming produceert kasten, kastenwanden, binnendeuren, systeemwanden, displays en tafel- en bureaubladen en kan naast het leveren van complete interieurs ook de toelevering van halffabricaten verzorgen.

Aanwinst

De belangrijkste recente innovatie binnen Elmar Houtbewerking op het gebied van automatisering is de handlingsrobot. In combinatie met de nieuwste CNC machine is dit een enorme aanwinst voor het bedrijf. Hiermee kan het onbemand boren-frezen en rondkantverlijmen. Naast de automatisering op de CNC afdeling is het werkvoorbereidingsproces ook verder geautomatiseerd.

Barcode scanner

In combinatie met de speciale ‘vacuum traverse’ met barcode scanner is het mogelijk om met de handlingsrobot een pallet met een diversiteit aan panelen compleet af te werken. De robot kan een pallet vol verschillende panelen aan de hand van de barcode afzonderlijk herkennen en bepalen welke verwerking ervoor nodig is, zonder daarbij zich te verstellen. Inmiddels zijn er in een half jaar tijd ruim 15 000 panelen met de nieuwe robot bewerkt.

Vrije vormen

“Onder de toeleveranciers van plaatmateriaal in Nederland zijn we de eerste die over deze bijzondere robot beschikt”, weet bedrijfsleider Jeffrey Schaefers van Elmar Houtbewerking. “De machine is perfect afgestemd op ons productieproces. Dat we met deze machine ook onbemand vrije vormen kunnen kantenlijmen, is tevens uniek te noemen. Met deze nieuwe oplossngen hebben we flinke stappen gezet, waarmee we goede sier maken richting onze klanten.”

Kastconstructies en programmeerwerk

Elmar Houtbewerking heeft ook zijn kastconstructies en programmeerwerk zodanig geautomatiseerd dat dit naadloos aansluit op de machines van de Homag groep.

Aan de hand van een speciale barcode voor de hele productie weten de handlingsrobot en de CNC machine welk programma gedraaid moet worden en op welke manier. Verder belaadt een automatisch platenmagazijn ook de zagen. Voorheen gebeurde dit met de heftruck, wat veel tijd en geld kostte. Als een van de eerste Tapio gebruikers (de Cloud oplossing van de Homag groep) kan Elmar op afstand machines uitlezen en besturen, zaken delen met Ieveranciers via dezelfde app omgeving en machine-instellingen vergemakkelijken. Hierdoor kan de productieleider onder andere de machinestatus op zijn horloge of telefoon inzien.

Relatie

Durven te investeren om niet stil te staan, dat is het credo van Elmar Houtbewerking. Hierdoor blijft de onderneming te allen tijde voorop lopen in de markt. Dit sluit perfect aan bij de kernwaarden van Optimat Group. De relatie tussen Elmar Houtbewerking en Optimat Group voert terug tot 1998, toen Marcel Meijer het bedrijf oprichtte. Sindsdien zijn de twee partijen onafscheidelijk.

Homag

Schaefers: “Het mooie van een merk als Homag, dat partner is van Optimat Group, is dat het CNC machines, zaagmachines en kantenaanljmers levert. Hierdoor kunnen we onze hele fabriek met 1 merk volledig inrichten. Ook wat betreft automatisering geeft het rust als 1 hoofdaannemer de gehele klus voor zijn rekening neemt en je niet hoeft te communiceren met verschillende leveranciers. Bovendien denkt Klingelnberg Klauss altijd goed met ons mee. Dat het een Duits bedrijf is, is tevens een pluspunt. In onze ogen staat dat symbool voor kwaliteit.

Hoekopstelling

Een ander voordeel van de nauwe samenwerking met Optimat Group is dat Elmar Houtbewerking zweert bij een hoekopstelling zaagmachine, waarmee het ook al werkte in Montfoort. “Tijdens de verhuizing naar De Meern hebben we in Montfoort doorgewerkt terwijl we op de huidige locatie de nieuwe machine Installeerden. Ook hierin heeft Homag ons perfect gefacilliteerd’, aldus de bedrijfsleider.

Verdere groei

Om ruimte te geven aan de verdere groei verhuisde Elmar Houtbewerking in 2016 naar het fors groter en moderner bedrijfspand in De Meern. Vanaf dat moment werd de automatiseringsslag ingezet. Schaefers: “We liepen in Montfoort voor mijn gevoel een beetje achter op het gebied van automatisering, dus zijn we blij dat we dit traject samen met Optimat Group hebben kunnen opstarten tijdens onze verhuizing naar De Meern.

Snelheid en capaciteit

De belangrijkste reden om voor automatiserng te kiezen ligt voor Elmar Houtbewerking in het genereren meer snelheid en capaciteit. “Hiermee spelen we optimaal in op de vraag van onze klanten”, legt de bedrijfsleider uit. “Vaak denkt men dat je met automatisering mensen wilt vervangen, maar dat is bij ons dus zeker niet het geval. Sterker nog, wellicht dat we zelfs dankzij onze nieuwste oplossingen jonge mensen enthousiast kunnen maken voor het vak.

Visie

Ook het meer ervaren personeel van Elmar Houtbewerking is enthousiast geraakt over de automatisering en software, al ging dat niet zonder slag of stoot. ‘Een oudere werknemer die achter de zaagmachine staat, stond er aanvankelijk sceptisch tegenover, maar nadat we hem bij de hand namen, ging ook hij overstag’, geeft Schaefers als voorbeeld. Onze productieleider speelt ook een belangrijke rol in dit proces. Zonder hem zou ik onze vise rondom automatisering niet uit kunnen rollen.

Investeringen

Volgens de bedrijfsleider van Elmar Houtbewerking betalen de investeringen in de automatisering zich inmiddels dubbel en dwars terug: ‘Hierdoor zijn we ook weer in staat nieuwe investeringen te doen waarmee we onze kwaliteit waarborgen en tegelijk winnen aan capaciteit. Het einde is in dat opzicht nog lang net in zicht’

Ralf Pijnenburg