Veelzijdig CNC-bewerkingscentrum voor ateliers met beperkte ruimte

Een optimale workflow is belangrijk voor elk houtverwerkend bedrijf.

HOMAG en OPTIMAT GROUP bieden machines, slimme automatiseringsoplossingen en software, die zorgen voor een verhoogde productiviteit, een gereduceerde foutenlast en een verbeterd werkcomfort, zowel voor grotere bedrijven als voor MKB’s.

Zo vond de Duitse fabrikant het CENTATEQ P-110 CNC-bewerkingscentrum opnieuw uit en introduceerde het meteen ook een compactere Slim-versie voor ateliers waar er net wat minder plaats is.

Deze machine komt trouwens met de nieuwe PC87-sturing en de geoptimaliseerde versie 8.1 van de WoodWop programmeringssoftware.

Met CENTATEQ P-110 bieden HOMAG en OPTIMAT Group kleine tot middelgrote interieurbouwers en timmerbedrijven een serie bewerkingscentra voor de verwerking van keuken- en kantoormeubilair, massief houten meubelen, trappenhuizen, ramen en deuren.

Fronten profileren, sloten uitfrezen, gaten onder smalle hoek maken, nauwkeurig en scheurvrij in verstek zagen, graatverbindingen voor ramen met traversen realiseren,… Het zijn slechts enkele van de vele mogelijke bewerkingen die met deze CNC-alleskunner uitgevoerd kunnen worden.

CENTATEQ_P-110

Veelzijdig machineconcept

De compacte CENTATEQ P-110 is van alle kanten toegankelijk (360°) – een belangrijke troef.

Verder is dit instapmodel uitgerust met heel wat beproefde kenmerken die ook op grotere, meer geavanceerde bewerkingscentra uit het gamma aanwezig zijn.

Een groot venster zorgt voor een maximale inkijk in de machine en tegelijk voor een optimale bescherming van de operatoren.

homag-cnc-centateq-p110-isloated-convenience-package-001

Gereedschapswissel en service kunnen eenvoudig vanaf de voorzijde van de machine uitgevoerd worden. Dankzij het dynamische pendelbedrijf zonder vaste indeling van het werkveld kan bij de bewerking van lange stukken op de ene kant van machine ook nog een kort element op de andere kant gelegd worden.

Kiest men voor het optionele comfortpakket, dan kan de operator met behulp van druktoetsen op het portaal heel eenvoudig de programma’s starten, de machine pauzeren of de afzuigkap omhoog doen.

Dankzij de laserscanner stopt de machine ook automatisch als de operator in de gevarenzone komt.

‘Slim’ versie voor kleinere ateliers

“Er is voor elk wat wils. De wensen en vereisten van klanten zijn immers zeer uiteenlopend en daarom bieden we dit bewerkingscentrum in vier verschillende configuraties aan.

Naast een 5-assig systeem met aluminium raster met een bereik van 4200 mm op de X-as kunnen we ook 4- en 5-assige machines met vacuümsysteem leveren met een bereik van 3100 mm op de X-as.

De vacuümspanners zijn traploos positioneerbaar en bieden vrije ruimte voor het gebruik van gereedschappen en voor de wegvallende reststukken. De zuigers kunnen snel en exact gepositioneerd worden met de LED- of laserpositioneringshulp”, vertelt Peter van Zijp, salesmanager bij OPTIMAT Group.

“Ook voor bedrijven die de ruimte niet hebben om één van deze grotere modellen te plaatsen, biedt HOMAG nu een oplossing.

Bij de CENTATEQ P-110 Slim werd het portaal aan de achterzijde ingekort en het gereedschapsmagazijn met 10 plaatsen aan de zijkant geïntegreerd, waardoor dit model een heel stuk minder diep is.

Deze versie heeft een footprint van slechts 23 m², maar toch een werkveld van 3100 x 1500 mm. Uiteindelijk kan men alle bewerkingen uitvoeren, die met de andere modellen mogelijk zijn, en heeft men net dezelfde opties beschikbaar.

Deze ‘Slim’-versie is uitgerust met een nieuwe intuïtieve PC87-sturing en versie 8.1 van WoodWop. De meest actuele versie van deze programmeringssoftware omvat veel nieuwe elementen en ook bestaande functies werden verder geoptimaliseerd. Zo kan het programmeren veel sneller en flexibeler gebeuren.” 

Installatie CENTATEQ P-110 bij Marc Meersman door OPTIMAT GroupInstallatie CENTATEQ P-110 bij Marc Meersman door OPTIMAT Group

Uitgever: Binnenwerk, Louwers Media Groep

Tekst: Johan Debaere

Beeld: OPTIMAT Group