Betrouwbaar en beproefd: nieuwe machinelijn voor BeterGevel

In de zoektocht naar uitbreiding van hun productaanbod heeft BeterGevel, gedreven door de groeiende vraag van klanten, een aanzienlijke stap gezet door naast kunststof kozijnen ook in de houtskeletbouw te stappen. De aanschaf van een geavanceerde machinelijn van Weinmann, begeleid door OPTIMAT Group, belichaamt niet alleen een antwoord op de vraag naar complete geveloplossingen, maar vertegenwoordigt ook een strategische keuze voor betrouwbaarheid en bewezen efficiëntie.

Erwin Wiggers startte in 2005 een kunststof kozijnenfabriek in Hoorn. Maar al meteen wist hij: ooit zal daar een gevelfabriek bijkomen. Hij zag het tekort aan handjes in de branche en kreeg meermaals de vraag van klanten: kunnen jullie niet complete gevels leveren? “Het gros van onze klanten is chaletbouwer, unitbouwer of dakkapelbouwer.

Zij hebben door personeelstekorten behoefte aan prefab oplossingen”, zegt Wiggers. Het bedrijf verhuisde naar Enkhuizen, alwaar de plannen voor de houtskeletbouw machinelijn gestalte kregen. Dit najaar start de productie.

Lessen uit het verleden

De zoektocht naar een productiesysteem dat past bij de wensen van BeterGevel begon al in 2017. Wiggers vertelt wat hierbij zijn afwegingen waren. “Hout en kunststof zijn van nature uiteraard heel verschillende materialen, maar de verwerking ervan is in essentie hetzelfde. Het zijn dezelfde soort machines die de bewerkingen doen. Als je dan op zoek gaat naar een nieuw systeem, trek je wel je lessen uit het verleden. Toen hebben we wel eens te maken gehad met kinderziektes.

Beter Gevel - OPTIMAT GroupBeter Gevel - OPTIMAT Group
Erwin Wiggers - BeterGevel - OPTIMATGroup

Mijn belangrijkste eis was dus ook: ik wil een systeem dat betrouwbaar en beproefd is. De machines van Weinmann zijn dat.” Uiteindelijk is gekozen voor de Frameteq F-700 van Weinmann, een machine die zich kenmerkt door een hoge mate van automatisering bij zowel gestandaardiseerde producten als maatwerk hsb-elementen.

Wensen en mogelijkheden

De OPTIMAT Group is in de Benelux exclusieve dealer van HOMAG, waar de machines van Weinmann onder vallen. OPTIMAT hecht als machineleverancier veel waarde aan het optimaliseren van de workflow van haar klanten in de houtverwerkende sector.

Wiggers kijkt tevreden terug op de samenwerking met OPTIMAT: “Zo’n aankoopproces is behoorlijk tijdrovend. Weinmann heeft een bepaald assortiment, wij hebben onze wensen. In hoeverre kun je dat aan elkaar knopen? Allereerst zijn we na gaan denken over de vragen: wat willen we maken, hoe lang willen we daar over doen en wat zijn dan de kosten van het eindproduct?”

Vervolgens werd met OPTIMAT besproken wat er allemaal wel en niet mogelijk is. “Zo weet je ook wat je je klanten kan beloven”, aldus Wiggers.

Enorme stappen

De machines mogen dan beproefd en betrouwbaar zijn, dat betekent niet dat er in Enkhuizen nu een dertien-in-een-dozijnlijn staat. Ite Bakker was als project sales engineer van OPTIMAT nauw betrokken bij het traject en is trots op wat er is gerealiseerd bij BeterGevel. “In feite worden hier enorme stappen overgeslagen. Wat je normaliter ziet, is dat een bedrijf zijn activiteiten rustig uitbouwt. Die gaan stapsgewijs automatiseren, er komt een extra machine bij.

Erwin Wiggers - BeterGevel - OPTIMATGroup

“Bij BeterGevel zijn ze van nul naar honderd gegaan: van een lege hal naar één van de meest geavanceerde geautomatiseerde productielijnen in deze groeiende branche.”

Unicum

De assemblage van stijlen en regels gebeurt met de Frameteq volledig geautomatiseerd. “Een unicum hier is dat niet alleen rechte, maar zelfs ook schuine elementen automatisch geframed kunnen worden, onder verschillende hoeken. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn bij schuin aflopende daken. Daarmee zijn de mogelijkheden voor maatwerk nagenoeg eindeloos”, zegt Bakker.

Vervolgens wordt het frame zowel aan de binnen- als de buitenkant van beplating voorzien. Wat hierbij opvalt, is dat de machine de elementen zonder tussenkomst van een bediener draait. Ook alle overige transporten zijn geautomatiseerd. Ook bijzonder is de wijze waarop de hsb-wanden van isolatie worden voorzien. De cellulose wordt volledig automatisch ingeblazen door een machine.

Hier komt geen bediener aan de handelingen te pas. Aan het einde van het proces is er een compleet hsb-element ontstaan, dat door BeterGevel voorzien wordt van hun kunststof kozijnen en daarna direct door kan naar de klant. Bakker: “Een optimale workflow waar maar weinig bedieners bij nodig zijn.”

Kwaliteit gewaarborgd

In het streven naar ongeëvenaarde kwaliteit benadrukt BeterGevel het cruciale belang van nauwkeurigheid in de positionering van de bevestigingen. Wiggers: “De constructiewaarde van hsb-wanden is gebonden aan de zekerheid dat de bevestiging op precies de juiste plek zit.

Dat moet je tot op de millimeter precies kunnen weten. De NC-sturing van de machine garandeert deze precisie.” Met de voltooide machinelijn zet BeterGevel ambitieuze stappen in de wereld van houtskeletbouw, om zo beter in te spelen op de behoefte van hun klanten. Innovatie en vakmanschap staan daarbij centraal.

“Wij hebben een eigen R&D-afdeling waar we nieuwe systemen bedenken. Onze complete gevels met kozijnaansluitingen zijn getest. De gevels zijn wind- en waterdicht getest op 600 Pascal. Er zijn er niet veel die dat halen.

We hebben het hele concept dus goed dichtgetimmerd”, besluit Wiggers met een knipoog.

Bent u zelf op zoek naar meer informatie?

Publicatie en tekst: Timmerfabrikant

Beelden: Fotostudio Wick Natzijl