Nieuws

MODERNE CNC-MACHINE VOOR PREFABBOUWER

Zware balken automatisch laden en verwerken tot prefab elementen voor een efficiënt bouwproces. Dat is wat de nieuwe Beamteq 540 al enkele maanden doet in het atelier van Danilith. “Onze productie loopt sneller en in de toekomst kunnen we nog veel meer doen met deze machine”, klinkt het bij Danilith.

Een vernieuwing in het machinepark biedt opportuniteiten

De machine die houten balken zaagde en freesde bij Danilith was  al vijftien jaar oud. Door de jaren heen voerde ze heel wat werkzaamheden uit en ondertussen was ze aan vervanging toe. Optimat-Group (Vens & Thiers) stelde hen de Beamteq 540 van het Duitse Weinmann voor, een onderdeel van de Homag groep. De uitgebreide functionaliteiten en het automatisch laadstation gaven de doorslag. Optimat-Group installeerde de machine en stelde alles af. Een technieker van de Duitse fabrikant kwam opleiding geven.

Delmulle - Optimat

Minimale bouwtijd, minimale foutenmarge

Het tradionele geautomatiseerde bouwsysteem van Danilith maakt een korte uitvoertijd op de werf mogelijk. Op amper een week tijd trekt het team een wind- en waterdicht gebouw op. “Dankzij de nauwgezette en uitgebreide voorbe- reidingen in onze productieafdeling”, legt Eddy Delmulle van Danilith uit. “Optimat- Group had een goed alternatief voor onze productie. Een machine die zowel vandaag als in de toekomst tal van mogelijkheden biedt voor onze workflow.”

Vertegenwoordiger Michael Santy leidde de installatie en programmatie in goede banen voor Danilith. “De vorige machine moest nog manueel beladen en ontladen worden. Zowel naar werk als naar ergonomie niet optimaal dus. De nieuwe CNC-machine werkt volautomatisch. Bovendien kan ze op termijn volledig aangestuurd worden via CAD/BTL-tekeningen en kunnen ze er bijvoorbeeld ook massieve profielen mee maken voor houten bijgebouwen”, legt Michael de meerwaarde voor de productieketen uit.

Zagen en frezen in één beweging

Beamteq 540 is een zaagmachine met geïntegreerd freessysteem. In praktijk betekent dit dat boren en zagen  gebeurt in één beweging,  via de vijfassige zaag- en freeseenheid. Een snel en nauwkeurig bouwelement is het resultaat van deze moderne technologie. Of het nu gaat om houtskeletbouw, blokhutconstructies of elementen voor timmerwerk. De machine voert de bewerkingen volautomatisch uit met hoge snelheid en precisie.

“Ondertussen gebruiken we deze machine al een tijdje en onze productie in het atelier verloopt merkbaar sneller”, bevestigt Eddy Delmulle. “Dankzij de nauwkeurige bewerking van het hout loopt ook bij de opbouw op de werf alles vlot. Een win-win dus, voor ons en voor de eindklant.”

Delmulle - Optimat

Inhouse opleiding door de fabrikant

Optimat-Group zorgde voor een vlekkeloze installatie en een vlotte opstart. Ook nadien blijven zij het vaste aanspreekpunt voor vragen of eventuele problemen. Om de medewerkers van Danilith meteen goed op weg te zetten, lieten zij evenwel iemand van de Duitse machinebouwer zelf naar België afzakken voor een opleiding. “Uiteraard kennen we de machines zelf ook, maar de echte tips en tricks kunnen van geen betere bron komen dan de makers zelf”, vindt Michael Santy. “Als verdeler hebben we een goede samenwerking met onze partners, leveranciers en klanten. Die korte communicatielijnen zijn cruciaal voor een sterke service. En die is voor ons essentieel.”

Optimat-Group installeerde ook al bij andere klanten Beamteq modellen. Zo bewees die machine alvast zijn troeven in de praktijk. “Al is elke installatie maatwerk uiteraard”, vult Santy nog aan. “Als proactieve  partner passen we de machine perfect in de bestaande workflow in. Zodat de klant van maximaal gebruiksgemak en het beste eind- product geniet. Vandaag en morgen.”