Houtbewerkingsmachines en automatisering voor KMO’s

Producten maken, dat is de corebusiness van elke houtbewerker, klein of groot. Als ze voor uitbouw, optimalisatie en onderhoud van het machinepark op de ondersteuning van een specialist kunnen rekenen, valt hen al een grote last van de schouders. OPTIMAT Group, al jaren exclusief verdeler in de Benelux voor de machines van het Duitse topmerk HOMAG, is zo’n partner.

“Het productgamma omvat opdeelzagen, CNC-frees- en boorcenters, breedbandschuurmachines, schaaf- en profileermachines, lamineer- en kantenbewerkingsmachines, maar ook oplossingen voor houtskeletbouw, verpakkingstechnieken, automatiseringssystemen en software”, stelt salesmanager bij OPTIMAT Group Peter van Zijp.

Peter van Zijp - OPTIMAT Group

“Tien jaar geleden waren we vooral bekend voor het leveren van machines aan grotere bedrijven.

Vandaag leggen we die focus samen met HOMAG ook op kleinere ateliers met pakweg drie à vier mensen op de werkvloer.

Ook voor die doelgroep bieden we machines en automatiseringssystemen om hun capaciteit en kwaliteit verder te optimaliseren.

We geven deskundig technisch advies bij de keuze voor de meest geschikte oplossing. Staat de machine klaar, dan garanderen wij de levering, installatie, inbedrijfstelling en het onderhoud.

Entry-level modellen

Met de EDGETEQ S-200 en S-240 omvat het gamma van HOMAG compacte instapmachines voor het machinaal aanlijmen van kanten in een klein atelier. Ze hebben een aanvoersnelheid van respectievelijk acht en elf meter per minuut. Door het voor- en radiusfrezen kan men werkstukken volledig verwerken en alle systemen zijn uitgerust met een nauwkeurige lijmunit, ook voor de verwerking van purgranulaat.

De eerste automatiseringen van de aggregaten geven een perfect resultaat en een eenvoudige bediening. HOMAG biedt ook CNC-bewerkingscentra met een kleine footprint, maar met maximale functionaliteiten. Daartoe behoren de allrounder DRILLTEQ V-200 en de V-310 met z’n slimme concept die een verregaande automatisering mogelijk maakt.

V310 HOMAG - OPTIMAT

Het zijn één voor één modulaire, plug-and-playsystemen die de productiviteit op de werkvloer verhogen. Als het bedrijf groeit, het aantal medewerkers en als ook de gevraagde capaciteit toeneemt, groeien die systemen mee. Zo hoeft met niet onmiddellijk het hele machinepark te vernieuwen. De machinebouwer blijft deze entry-level systemen verder ontwikkelen, zodat er steeds meer functionaliteiten standaard geïntegreerd zijn.

homag-digital-factory-productionManager-laptop-02-en

“Al onze machines zijn compatibel met elkaar en beschikken over een (bijna) identieke bediening. Als een operator gewoon is om met een bepaald model te werken, zal hij ook snel een ander systeem van HOMAG onder de knie hebben. Dat bevordert de efficiëntie. De operatoren kunnen snel aan de slag en gemakkelijk tussen machines wisselen, bijvoorbeeld om eentonigheid te voorkomen of om in te springen bij de afwezigheid van een collega”, gaat Peter van Zijp verder.

“Bovendien beschikt HOMAG over een eigen software voor de besturing van CNC-machines, waardoor het programmeren sinds jaar en dag gelijk bleef.

Uiteraard zijn er gaandeweg optimalisaties gebeurd, maar de basis is steeds gebleven. Dat betekent dat men de programma’s van een ouder model probleemloos op een nieuwe machine gebruikt. We stellen het vast: wie een HOMAG op de werkvloer heeft, komt bij een volgende investering opnieuw bij ons.”

Langetermijnrelatie met klanten 

OPTIMAT Group werkt hard aan een langetermijnrelatie met zijn klanten. Naast de kwaliteit van de machine hangt daarbij veel af van de service. Het team van de verdeler reageert snel op vragen van klanten met een helpdesk voor herstellingen vanop afstand of via monteurs ter plaatse. Ze blijven de operatoren continu bijscholen en zetten in op preventief onderhoud om op elk moment stilstand te voorkomen.

Wilt u uw productie ook verder optimaliseren?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Publicatie: Interieurbouw en Schrijnwerk, Louwers Media Group

Tekst: Johan Debaere

Beeld: OPTIMAT Group