Nieuws

Optimat Group kan u van a tot z ont-zorgen

Zeg nooit meer dat Optimat Group louter een machineleverancier is. “Onze missie behelst zo veel meer dan louter machines te verkopen. We willen een partner zijn voor onze klanten die hen maximaal ont-zorgt. Ons ultieme doel is dat de klant zich maximaal kan focussen op zijn corebusiness. Voor al de rest kan hij rekenen op ons”, benadrukt CEO Alexis Dirix.

Coherentie

Optimat Group bestaat eigenlijk al meer dan tien jaar, toen Vens & Thiers het Nederlandse Klingelnberg-Klauss overnam. “We hadden dezelfde activiteiten, werkten op dezelfde markt met hetzelfde merk: een perfecte match eigenlijk”, zo opent CEO Alexis Dirix. Doorheen de jaren bleef men evenwel de namen van beide operationele entiteiten gebruiken. “Vandaag lijkt de tijd dan ook rijp om onze positie te verduidelijken: wij zijn Optimat Group.”

Veel meer dan louter machineleverancier

Dirix vindt het te beperkend wanneer men Optimat Group als ‘machineleverancier’ omschrijft. “We zijn zoveel meer dan dat. We zijn een operationele partner voor onze klanten in al hun activiteiten. Dé doelstelling is dat de klant zich kan focussen op zijn corebusiness omdat wij de rest op ons nemen. Dat noemen wij ont-zorgen.” Hoe Optimat dat invult, gaat ver. “Wij willen zorgen voor alles wat zich rond de machine afspeelt. Dat gaat dan van het mechanische of elektrische functioneren van de machine, het servicematige aspect (bv. preventief onderhoud zodat de output van morgen is gegarandeerd) tot de opleiding van de operatoren en werkvoorbereiders (op het vlak van softwareoplossingen).”

“Wij nemen de dagelijkse lasten en bezorgdheden over van onze klanten en zorgen ervoor dat hun machinepark blijft draaien en dat er output is. Noem ons gerust een asset partner van onze klanten.”

Snel kunnen reageren

Het team dat daar op dagelijkse basis voor zorgt, is niet min. “We hebben in beide vestigingen een helpdesk waarmee we onze klanten vanop afstand kunnen helpen en we beschikken over zo’n 30 technici op de baan, zodat we steeds snel kunnen reageren en proactief ageren”, vertelt Dirix.

Problemen oplossen voor ze zich voordoen

Het ont-zorgen is ook gericht op het vermijden van problemen. “We beginnen eigenlijk met het maken van een analyse van de noden van de klant. Waar staat hij vandaag en waar wil hij naartoe? Wat zijn vandaag de problemen en hoe los je die het best op? Op basis daarvan gaan we samen op zoek naar oplossingen. De klant heeft misschien een nieuwe machine nodig, een preventief onderhoudsplan, een optimalisering van zijn huidige productie of van de software, een evolutie naar een hogere graad van automatisering … Tal van mogelijkheden om uiteindelijk te komen tot een vlottere werkvoorbereiding en een betere productiestroom.”

“Het is dus allerminst zo dat we de klant gaan vertellen welke machine hij moet kopen. Nee. We analyseren samen met de klant mogelijke verbeteringspunten en pakken die aan door al onze tools in te zetten. De doelstelling is het optimaliseren van zijn productie, zowel in output als in kwaliteit.”

Behandel je machines als een bron van inkomsten

Machineonderhoud wordt enorm onderschat. “Iedereen vindt het doodnormaal dat je je auto elk jaar laat onderhouden. Wel, voor een machine, die zo veel meer belast wordt dan die auto, is dat nog meer een noodzaak. Door je machine op regelmatige basis te laten inspecteren, onderhouden en finetunen, zul je het hoge niveau van output en kwaliteit kunnen behouden op langere termijn.” “Preventief onderhoud zal bovendien altijd minder geld kosten dan een ongeplande tussenkomst door panne of machinefalen.”

Maak je klaar voor de toekomst

De wijze om tot optimalisering te komen, is vaak via vooruitstrevende oplossingen. “Industrie 4.0 is al een tijdje aan de gang en Homag is daarin wel een voortrekker in onze sector. Concreet ga je het verschil niet meer maken door steeds in de nieuwste machines te investeren, het gaat erom hoe je je bestaande machines optimaal gebruikt en dan vooral hoe je al je machines op elkaar afstemt. De machines moeten met elkaar kunnen spreken. Die geïntegreerde aanpak zorgt er dan voor dat je het maximum uit je productieapparaat krijgt in output en kwaliteit.” Optimat Group biedt ook oplossingen voor handling en automatisering. “We spreken dan over bijvoorbeeld een automatisch platenmagazijn. Wel, er is niemand in de sector die zover gaat in de geïntegreerde oplossing tussen zaag en magazijn met de noodzakelijke performantie.”

Optimat is er voor iedereen

De perceptie was vroeger dat Optimat Group er enkel voor de grotere bedrijven was. “Dat klopt niet. Onze oplossingen tot integratie, automatisering en integratie zijn ook mogelijk voor kmo’s. We beschikken over zo’n groot palet aan oplossingen, dat we steeds op maat van de klant kunnen werken. Je moet dus zeker geen groot bedrijf zijn om de stap te zetten naar automatisering en integratie.”

Eerlijk duurt het langst

Produceren kost geld en dus zoekt men naar manieren om dat efficiënter te doen. “Een eerste idee is altijd: een nieuwe machine kopen. Want die is sneller, groter of beter. Maar dat is vaak niet de enige manier. Als we uit analyses zien dat het voor de klant beter is als hij zijn bestaande machines optimaliseert, dan zullen we dat ook zo zeggen. Want uiteindelijk zal dat de klant veel meer opleveren. Dát is onze doelstelling”, zegt Alexis Dirix stellig.

“Ik kan het niet genoeg benadrukken: onze doelstelling is de lange termijn. We willen een partnerschap aangaan met onze klanten en hen zo goed mogelijk te adviseren en ondersteunen, zodat ze hun eigen doelstellingen en ambities kunnen waarmaken.”