Volledig geautomatiseerde handling verhoogt productiviteit van Groothuis

Groothuisbouw is een bouwbedrijf dat luxe gezinswoningen bouwt voor particuliere klanten in Nederland. Het doel is om maatwerk te leveren binnen een gestandaardiseerd bouwproces. Om dit te bereiken richt het bedrijf zich sterk op het volgen van modellen uit de automobielindustrie en leert zo hun producten procesgericht te ontwikkelen. Wij spraken met directeur Willem Flier.

Groothuis - OPTIMAT

Ongeveer een jaar geleden investeerde u in een WEINMANN productiefaciliteit. Waarom heeft u deze beslissing genomen?

Flier: “Er waren verschillende redenen om te investeren in een volledig nieuwe productielijn. Een daarvan was dat wij onze capaciteit wilden vergroten om de hausse op de huizenmarkt het hoofd te kunnen bieden. Een andere was dat de moderne technologie in de nieuwe productie-installatie de efficiëntie zal verbeteren. Vanaf het eerste gesprek begreep WEINMANN de problemen die we wilden oplossen en analyseerde het hele proces. Het was voor ons belangrijk om een partner te hebben die een complete oplossing kon bieden, in plaats van slechts deeloplossingen.”

Heeft u de productie opgesplitst in een afzonderlijke daklijn en wandlijn, of produceert u alle elementtypes op beide lijnen?

Flier: “We hebben twee productielijnen met twee geïntegreerde WALLTEQ M-380 multifunctionele bruggen. Met de BEAMTEQ B-560 timmermachine met volautomatische aan- en afvoer wordt de balkverwerking voor beide productielijnen gedaan. Aangezien wij een just-in-time productiesysteem hebben, zijn beide multifunctionele bruggen vrijwel identiek. Wat wij vandaag produceren is morgen op de bouwplaats. Wij kunnen ons geen stilstand veroorloven. Daarom is het mogelijk om alle elementen op beide productielijnen te produceren. We hebben inderdaad een daklijn en een wandlijn, maar bij knelpunten kunnen we deze configuratie aanpassen. We hebben dus niet alleen twee multifunctionele bruggen, maar ook twee multifunctionele lijnen.”

Groothuis - OPTIMAT

Een hoogtepunt van de productielijn is de timmermachine met volledig automatische toevoer en ontstapeling. Welk effect heeft de geautomatiseerde materiaalbehandeling op de productiestroom?

Flier: “De te verwerken balken worden door het toevoerportaal automatisch uit de stapel grondstoffen gehaald en vervolgens naar de timmermachine gevoerd. Na het zagen en verwerken van de balken worden de verwerkte balken volautomatisch afgevoerd, verzameld en ontstapeld volgens het type element. Van daaruit wordt het hout via een bufferlijn rechtstreeks naar de twee productielijnen getransporteerd. Om ervoor te zorgen dat de lijnen in de juiste volgorde van de juiste onderdelen worden voorzien, genereert het productiecontrolesysteem voor de timmermachine twee joblijsten met de gegevensrecords voor elke lijn. De bufferfunctie wordt onafhankelijk bewaakt en geregeld door de BEAMTEQ B-560. Het ontstapelportaal, dat de buffer bedient, is uitgerust met een vacuümzuigsysteem dat kleine onderdelen tot een grootte van 300 mm kan opzuigen. Wij hebben samengewerkt met WEINMANN om deze stapeltechnologie – de eerste in zijn soort in de industrie – te ontwikkelen. Dit was voor ons een doorslaggevend aankoopcriterium.”

De geïntegreerde handling- en opslagsystemen hebben de ergonomie van het werkproces sterk verbeterd. Is dit merkbaar geweest voor uw medewerkers?

Flier: “De uitstekende ergonomie van onze machines heeft het werk voor onze medewerkers veel gemakkelijker gemaakt; de fysieke belasting is aanzienlijk verminderd. In de woorden van een werknemer:

“Hoewel mijn werk minder vermoeiend is, is het productiever.”

We hebben ook gemerkt dat het dankzij de moderne werkplekken gemakkelijker is om nieuw personeel te werven. Ik denk dat de machinisten trots zijn om in zo’n moderne fabriek te kunnen werken.”

Hoe ziet u, nu u de productiefaciliteiten een jaar gebruikt, de productielijn en ook de samenwerking tijdens de projectplanning?

Flier: “Slechts twee weken na de voltooiing van de eerste lijn was het duidelijk dat de lijn onze efficiëntie duidelijk verhoogt. Tenslotte wil ik benadrukken dat onze samenwerking met WEINMANN en OPTIMAT Group heel plezierig is verlopen. De goede relaties, het geduldige luisteren en vooral de manier waarop zeer veeleisende uitdagingen tijdens het hele proces werden opgelost, waren gewoonweg fantastisch! Ik wil daarom van deze gelegenheid gebruik maken om ook de medewerkers van OPTIMAT Group te bedanken.”